Menü Bezárás

Nagyboldogasszony templom, Újdombóvár

Misék: Csütörtök 18:00; Szombat 18:00; Vasárnap 9:00

Sekrestyés: Csáti Istvánné (Marika); 30/2235-024 

Újdombóváron a Nagyboldogasszony tiszteletére közadakozásból épített templomot 1934. augusztus 15-én szentelte fel Virág Ferenc pécsi püspök.

Tervezője Fábián Gáspár budapesti műépítész volt, aki a román kori építészeti formákat alkalmazta.

A templom különlegessége az aszimmetrikus, egytornyos megoldás. A falfreskók Bernát János dombóvári festőművész munkái, melyek 1939-re készültek el.

(pecsiegyhazmegye.hu)

A templom építésekor az újdombóváriak telkenként 200 pengővel járultak hozzá a költségekhez. A belső díszítés is a helyi közösséget dicséri. A főhajó kerek üvegablakai, amelyek szenteket ábrázolnak, egy-egy helyi család donációjaként valósulhattak meg, a Golgota jelenetei szintén egy-egy donátor támogatásával készültek. A szentély Madonnát ábrázoló üvegablaka Zichy Gyula megyéspüspök támogatásával készülhetett el.

« A 3 »

A falfreskók alakjait Bernát János  újdombóvári lakosokról mintázta. A háborúban megsérült freskókat Sarkantyú Simon restaurálta. A mennyezet festett kazettáit Leszkovszky György budapesti iparművész készítette.   A templom orgonájának költségét egy garden-party alkalmával összegyűjtött önkéntes adományok biztosították, amit a Dőry-kastély parkjában rendeztek meg. 

« A 2 »

  (Forrás: Városunk Dombóvár -a kezdetektől napjainkig ; régi fotók: Erky-Nagy Tibor gyűjteménye)