Menü Bezárás

Jézus Szíve-templom, Belváros

Misék: Péntek 18:00; Vasárnap 10:15

Sekrestyés: Horváth Istvánné (06-30/190-1627)

Dombóvár fő temploma a kéttornyú Jézus Szíve-templom.

Története:

Az eredetileg egytornyú, akkor még Szent László tiszteletére szentelt templomot 1757-ben emelték, az építkezéshez herceg Esterházy „Fényes” Miklós kegyúr adományozta a téglát, fenyőrönköt. A falu lakossága fuvarozással, kézi munkával és pénzbeli segítséggel járult hozzá a munkálatokhoz. A barokk berendezést – a főoltárt, két mellékoltárt és a szószéket – Kismartonból hozatta Esterházy Miklós, Tolnáig a Dunán, majd onnan szekereken.

Idővel a lakosság gyarapodása szükségessé tette a bővítést, így a templomot 1949-50-ben teljesen átépítették. Az átépítés során lebontották a szentélyt és a főhajó mintegy harmadát. A korábbi főhajó fennmaradt részében alakították ki a szentélyt, amelyhez északi oldalról csatlakozik az újonnan emelt, három boltszakaszos hajó, a két épületrész közé pedig nagyméretű kereszthajót ékeltek. Az épület második tornyának építését 1986-ra fejezték be. 

A  Máriát Szent Lászlóval ábrázoló egykori főoltárkép valószínűleg  a 19. században keletkezett, csakúgy, mint a jelenleg a templom oldalkápolnájában álló Lourdes-i Mária és a főoltáron elhelyezett Jézus Szíve-szobor. Az egyik mellékoltárt díszítő festmény, amely Szent Józsefet ábrázolja a gyermek Jézussal, dr. Gál Péternek, a templom plébánosának munkája.

« A 3 »
« A 3 »

 (Régi fotók: Erky-Nagy Tibor gyűjteménye)  

A főhajó déli oldalfalánál helyezték el az Orsolyák egykori iskolájának kápolnájából származó oltárt, amelynek stilizált, magyaros díszítése jó színvonalú, iparművész igényű kézműves munkával készült az 1920-as évek art deco stílusában. Átellenben, az északi oldalon állították fel az Esterházy Gimnázium kápolnájából származó oltárt, amely minden bizonnyal ugyanabból a műhelyből került ki. 

 (Forrás: Városunk, Dombóvár – a kezdetektől napjainkig)