Menü Bezárás

Caritas Christi urget nos! Krisztus szeretete sürget minket!

Beszámoló a Bátai Szentvér Egyházmegyei zarándoklatról

Karitász csoportunk szervezésében a dombóvári plébánia tagjai ismét részt vettek az évente megrendezésre kerülő pécsi egyházmegyei kétutas zarándoklaton. Hozzánk csatlakoztak kurdi, attalai és kaposszekcsői testvérek is, így egy nagyméretű autóbusszal indultunk útnak Bátaszékre. A bátaszéki templomban már többen, az egyházmegyéből és azon kívülről is, hallgattuk meg Ravasz Csaba, tolnai plébános atya buzdító szavait, majd részesültünk az áldásában.

Az útnak indítást követően azok a testvérek, akik egészségi okból nem tudták vállalni a gyalogos zarándoklatot, visszaszálltak a buszra és elutaztak a bátai kegyhelyre, ahol egész napos szentségimádás zajlott. A többség elindult a mintegy 12 kilométeres gyalogos menetre, melyet Ravasz Csaba atya vezetett. Velünk volt még Horváth Sándor, alias „Sunci” atya is, akinél menet közben is volt lehetőség szentgyónásra, illetve lelki beszélgetésre. A gyalogos zarándoklat alatt elmondtuk mind a négy rózsafüzért, közben elmélkedve és énekelve készültünk lelkileg a szent helyre érkezésre. Útközben két alkalommal tartottunk pihenőt. 

13 óra körül érkeztünk meg a bátai Bazilika Minorihoz. A templom előtt Sümegi József állandó diakónus, a kegyhely őre, fogadott és köszöntött bennünket. A templomban a kirakott oltáriszentség és a szentvér ereklye előtt letérdelve hódoltunk, majd a vezetett szentségimádáshoz csatlakozunk, amely a 15 órakor kezdődő szentmiséig tartott. Közben lehetőség volt szentgyónásra, lelki beszélgetésre is, illetve  megtekinthető volt egy szakrális kiállítás, amelyet Biró László nyugalmazott püspök nyitott meg. Közben megérkeztek a Mohácsról indult gyalogos zarándok testvérek is, akiket Dr. Nyúl Viktor bátaszéki plébános vezetett. A zarándokokkal érkezett Besenczi Zsolt egyházmegyei karitász igazgató. 

A kegyhelyen, mind minden évben, jelen voltak a pécsi egyházmegyei karitász tagjai, akik az Adásidő havi folyóiratot osztották és információval segítették a zarándokokat. A szentmisét szintén Biró László nyugalmazott tábori püspök atya vezette és tartotta a szentbeszédet. A szentmise koncelebrálásában egyházmegyénk több papja is részt vett. A mise után szentvér körmenetben vehettünk részt, majd a templomba érve áldásban részesülve, a megvásárolt kegytárgyakat megszentelve indultunk a buszunkhoz. Sok lelki élménnyel és áldással eltelve utaztunk haza. Istennek hála meg is érkeztünk minden baj nélkül. Ez volt az első alkalom, hogy a dombóvári karitász csoport önálló arculattal, zászlóval és karitászos öltözettel, részt vett egy egyház megyei zarándoklaton.

Folytassuk tovább a közösségépítést, Isten dicsőségére!

                               

                       Orbán Zoltán

Katolikus karitász  Dombóvári Önkéntes Csoport

« A 2 »